طراحی وب, وبلاگ

DNS و کاربرد آن

در این مقاله آموزشی کوتاه وبمستر 98، بنا به درخواست برخی از کاربران عزیز آموزش وردپرس قصد معرفی و بررسی DNS و کاربرد آن را داریم و به شما نشان خواهیم داد که DNS چیست و چگونه کار می کند؟

DNS و کاربرد آن

DNS و کاربرد آن

در ابتدا باید گفت که DNS مخفف Domain Name System می باشد که به معنای سیستم نام دامنه یا سامانه نام دامنه است. سیستم نام دامنه (DNS) یک سیستم پایگاه داده است که نام کامل دامنه یک کامپیوتر را به یک آدرس IP تبدیل می کند. در واقع وظیفه این سرویس تبدیل نام دامنه به یک IP می‌ باشد.

در عمل هیچ وب سایتی بدون DNS نمی تواند به صورت آنلاین کار کند. وب سایت ها با DNS خود با استفاده از تنظیمات در هاست و یا ثبت کننده های دامنه قابل تغییر IP address هستند که می توان آی پی خود را به هاست دیگری متصل کنید و مجموعه کاملی از رکوردهای دامنه خود مانند DNS : A ، NS ، MX را به راحتی تغییر دهید.

[quote]ساده ترین تعریف DNS :

دفترچه تلفن  : همه ما در گوشی های موبایلی که داریم، مخاطب هایی را ذخیره کرده ایم، هدف از ذخیره مخاطب ها این میباشد که اگر روزی خواستیم با یکی از مخاطب های موبایل تماس بگیریم براحتی با نوشتن نام مخاطب بتوانیم شماره شخص مورد نظر را مشاهده بکنیم.

همانطور که در گوشی موبایل ها، دفترچه تلفن کار تبدیل نام به شماره تلفن را انجام میدهند در وبسایت ها نیز، DNS ها کار تبدیل آدرس دامنه به IP سرور را انجام میدهند.[/quote]

DNS چگونه کار می کند؟

روش کار DNS شبیه این است که هر بار شما نام یک دامنه را در مروگر خود وارد می کنید و این نام به طور خودکار در سرور DNS تبدیل به آی پی آدرس دامنه می شود (مانند نام دامنه گوگل که 66.249.91.103 ترجمه شده است) و نیازی نیست  به یاد داشته باشید از ترکیبات پیچیده عددی برای رسیدن به یک وب سایت خاص و با وارد کردن نام دامنه می توانید به وب سایت خود برسید.

اغلب ما برای اتصال به سایت ها، نام دامنه آن را وارد می کنیم. لذا DNS به شما امکان می دهد تا با به کارگیری نام دامنه ای که به خاطر آوردن آن برای شما راحت تر است به جای استفاده از آدرس های عددی پیچیده IP برای اتصال به یک کامپیوتر خاص در شبکه ای دیگر (یا برای دسترسی به یک سرویس راه دور)، به آن کامپیوتر متصل شده یا از آن سرویس بهره بگیرید. به طور مثال بخاطر سپردن نام دامنه ی webmaster98.com بسیار راحت تر از آدرس IP این دامنه می باشد.

نکته: برعکس این ماجرا نیز وجود دارد، یعنی می تواند آدرس IP را به دامنه مورد نظر تبدیل کرد که به این تکنیک RDNS گفته می شود.

به عنوان مثال می توان DNS را مانند یک دفترچه تلفن الکترونیکی برای یک شبکه کامپیوتری در نظر گرفت، به طوری که اگر نام کامپیوتر مورد نظر را بدانید، Name Server آدرس IP نظیر آن را جستجو کرده و می یابد.

به طور کلی هم domain name و هم  IP address، کاربر را به یک وب سرور مشخص هدایت می کند، اما  domain name، هم برای استفاده و هم برای به خاطر سپردن به مراتب راحت تر است. بدون DNS کاربرها مجبور هستند برای وارد شدن به هر بخشی از اینترنت از اعداد خسته کننده IP address استفاده کنند.

[quote bgcolor=’#eec700′ color=’#ffffff’ bcolor=’#ffffff’]

کاربرد DNS

کاربرد DNS زمانی مشخص‌ می‌شود که شما نام دامنه ای نظیر webmaster98.com را در صفحه مرورگرو خود وارد‌ می‌ کنید. در ساده ترین حالت نام این دامنه به IP متناظر آن تبدیل‌ شده و پس از یافتن سروری که این IP به آن اشاره‌ دارد، دامنه webmaster98.com برای شما نمایش‌ داده‌ می‌ شود.

علاوه بر این برای هر دامنه اطلاعات DNS نگهداری‌ می شود به این صورت که برای هر دامنه حداقل یک DNS server تعریف‌ می‌شود که اطلاعات مربوط به دامنه در آن سرور ذخیره‌ شده است. هر زمان که DNS بخواهد نام دامنه را به IP تبدیل‌ کند باید اطلاعات مربوط به دامنه را از DNS Server هایی که برای دامنه تعریف‌ شده‌ است درخواست‌ کند. اطلاعات مربوط به DNS Server‌ های مربوط به هر دامنه در کنترل پنل اصلی دامنه وجود‌ دارد که در اختیار صاحب دامنه می‌ باشد.

[/quote]

مرورگر چگونه وب سایت درست را پیدا می کند؟

زمانی که نام سایت در address bar مرورگر تایپ می شود، چندین چیز مختلف اتفاق می افتد تا سایت صحیح یافت و نمایش داده شود. ابتدا نام دامین به آدرس IP سایت ترجمه می شود. این کار به یافتن وب سایت درست کمک می کند. با پیدا شدن سایت فایل صفحه ی وب لود شده و سایت نمایش داده خواهد شد.

با تایپ URL در address bar مرورگر مراحل زیر انجام می شوند:

  • ابتدا مرورگر cache خود را چک می نماید تا IP متناسب با ادرس تایپ شده را بیاید در صورتی که این IP وجود داشته باشد آن را resolve کرده و سایت را نمایش می دهد.
  • درصورتی که نام دامین resolve نشود مرورگر فایل های هاست و رکورهای DNS را چک می کند.
  • اگر رکوردی در فایل هاست نباشد مرورگر به دنبال DNS سرور پیش فرض می رود و درصورتی که مدخلی برای نام دامین وجود داشته باشد سایت مربوطه را نمایش می دهد.
  • حال اگر DNS server رکوردی برای دامین نداشته باشد، مرورگر از طریق ساختار سلسله مراتبی به دنبال سرور در سایر نقاط دنیا می گردد.
  • اگر مرورگر نتوانست هیچ DNS سروری را پیدا کند نام دامین resolve نخواهد شد و خطای مربوطه به کاربر نمایش داده می شود.

سامانه نام دامنه (Domain Name System) DNS، روشی سلسله مراتبی است که بانک اطلاعاتی مربوط به نام های نمادین و معادل IP آنها را روی کل شبکه اینترنت توزیع کرده است.

روش های جستجو در سیستم DNS برای تحلیل یک نام حوزه، به این شکل است که سطوح از سمت راست به چپ تفکیک می شوند و در یک فرایند سلسله مراتبی، سرویس دهنده ی متناظر با آن سطح پیدا می شود. نام های حوزه به هفت منطقه ی عمومی و حدود تقریبا 100 منطقه ی کشوری تقسیم بندی شده است.

تعریف حوزه در سیستم نام دامنه (DNS)

حوزه به قسمتی از DNS گفته می شود که شما با یک نگاه ساده به انتهای آدرس نمادین، می توانید ماهیت آن نام و سرویس دهنده ی متناظر با آن را حدس بزنید. یعنی اگر انتهای نام های حوزه متفاوت باشد منطقه ی جستجو برای یافتن آدرس IP معادل نیز متفاوت خواهد بود.

انواع حوزه

7 حوزه عمومی که همه آنها سه حرفی هستند عبارتند از:

com.

صاحب این نام حوزه موسسات اقتصادی و تجاری به شمار می آیند. www.sony.com

edu.

صاحب این نام حوزه جزو موسسات علمی یا دانشگاهی هستند. www.sharif.edu

gov.

این نام مختص آژانس های دولتی آمریکا است. www.whitehouse.gov

int.

صاحب این نام یکی از سازمان های بین المللی (مثل یونسکو ، فائو ،…) محسوب می شود. www.unicef.int

mil.

این نام مخصوص مراکز نظامی آمریکا می باشد.

net.

این حوزه برای ارائه دهندگان خدمات شبکه به کار می رود. www.pegah.net

org.

این حوزه برای سازمان های عام المنفعه و غیر انتفاعی استفاده می شوند. www.ieee.org

علاوه بر این هر کدام از این حوزه های هفتگانه می تواند به زیر حوزه های کوچکتری تقسیم شود که به آن دامنه سطح دوم نیز گفته می شود. به عنوان مثال نام‌ های مربوط به حوزه ایران که با ir. مشخص می شود به ۷ زیرحوزه به شرح زیر تقسیم می ‌شود:

.ac.ir : این زیر حوزه فقط برای دانشگاه‌ها یا موسسه های آموزشی به کار می رود.

.co.ir : برای شرکت ‌های سهامی خاص، سهامی عام، مسوولیت محدود و تضامنی فقط از این زیر حوزه استفاده می شود.

.gov.ir : برای موسسات یا سازمان ‌های دولتی زیر حوزه ای که استفاده می شود .gov.ir است.

.org.ir : برای موسسات و سازمان‌ های خصوصی از این زیر حوزه استفاده می شود.

.id.ir : برای افراد دارای ملیت ایرانی از این زیر حوزه استفاده می شود.

.net.ir : این زیر حوزه برای سرویس ‌دهندگان رسمی اینترنت مورد استفاده قرار می گیرد.

.sch.ir : برای مدارس این زیر حوزه به کار می رود.

مثلا” برای دامین http://eng.ut.ac.ir اطلاعات زیر را داریم:

کشور: ایران

هویت: دانشگاه

نام دانشگاه: ut (سرواژه ای برای نام دانشگاه تهران)

نام دانشکده: eng (سرواژه ای برای بخش فنی مهندسی)

حوزه‌ها (Zone) با دامنه‌ها (Domain) متفاوت هستند. یک حوزه می‌تواند شامل مقادیری در رابطه با چندین دامنه باشد.

به عنوان مثال دامنه www.google.com دارای زیردامنه ای به نام news است (news.google.com) , درصورتیکه زیردامنه mail آن (mail.google.com) از دامنه اختصاصی www.gmail.com نیز قابل دسترسی می باشد.

همانطور که مشاهده کردید کاربرد DNS زمانی مشخص‌ می‌شود که شما نام دامنه ی سایتی را در صفحه مرورگرو خود وارد‌ می‌ کنید. در ساده ترین حالت نام این دامنه به IP متناظر آن تبدیل‌ شده و پس از یافتن سروری که این IP به آن اشاره‌ دارد، سایت مربوط به آن دامنه برای شما نمایش‌ داده‌ می‌ شود. تیم وبمستر98 با سپاس از همراهی شما در این بخش امیدوار است این آموزش وردپرس برای شما کاربران گرامی مفید باشد.

ممنون از همراهی شما با این بخش از آموزش وردپرس در صورت هر گونه سوال لطفا سوال خود را در قسمت نظرات مطرح بفرمایید. همچنین اگر قصد خرید قالب وردپرس برای سایت خود از یک منبع معتبر را دارید می توانید به دسته بندی قالب وردپرس در سایت وبمستر98 مراجعه بکنید.

نوشته های مشابه

1 دیدگاه در “DNS و کاربرد آن

  1. کوتاه کننده لینک گفت:

    از وب سایت عالیتون سپاسگذارم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *